بازاریابی شبکه اجتماعی و کلا عبارت هایی مانند بازاریابی اجتماعی بار اول در 1971 به وسیله ی فیلیپ کاتلر و زالتمن مطرح شده است و از گروه های دانشی مختلف مانند انسان شناسی و روانشناسی، جامعه شناسی و ارتباطات تشکیل شده است و در زمینه روابط عمومی و تبلیغات مختلف طراحی شده است.
در واقع هدف اصلی و اساسی طراحی سایت بازاریابی شبکه اجتماعی تغییرات در اجتماع است و در گسترش خدمات و محصولات و یافتن مشتری و مخاطبین کمک به سزایی می کند .
افرادی که به کار تجارت مشغول هستند به بازاریابی اینترنتی و بازاریابی شبکه های اجتماعی اهمیت زیادی می دهند و در حقیقت از این راه کانالی را ایجاد می کنند تا به کسب و کار خود بپردازند .
هدف های اساسی بازاريابي اجتماعي
هدف پایانی و نهائي در طراحی سایت بازاریابی شبکه اجتماعي، بهبود سطح اسایش و رفاه فردي و اجتماعي خواهد بود نه صرفا بحث سودآوري های مربوط به ارگان ها و سازمان های مختلف .
زمانی که اشخاص به طرف بازاریابی شبکه های اجتماعی می روند به فکر بازخورد های طولانی مدت هستند و تمایل دارند تا زمان طولانی نتایج برایشان حاصل شود و به اهداف خود برسند .
ابزار های شبکه اجتماعی بسیار متفاوت هستند همانند فیس بوک و توییتر و لینکدین و گوگل پلاس و اینستاگرام که از معروف ترین و جا افتاده ترین ابزار ها در این عرصه هستند .
نکته ای که در بازاریابی شبکه های اجتماعی و ارتباطات اجتماعی بسیار پر اهمیت است برقراری ارتباطی درست و اساسی با مخاطبین هدف می باشد ، توجه داشته باشید که قبل از آغاز شروع ارتباطی موثر با مخاطبین و کاربران از نیاز ها و احساس های آنها با خبر شوید و آنها را کامل بشناسید و تمام نیاز های آنان را به درستی درک کرده باشید تا به اسانی بتوانید ارتباطی دو طرفه با آنان برقرار کنید و باید قوانین ارتباطی صحیح را در شبکه های اجتماعی بفهمید و درک کنید .
اگر شبکه ی اجتماعی را خیلی سریع گسترش دهید کاربران اعتمادشان را نسبت به شما از دست می دهند و دیگر با شما همکاری نخواهند کرد و این به ضرر شما است .
بنابراین برای این که مشکلی برای شما پیش نیاید شبکه اجتماعی خود را خیلی سریع گسترش ندهید و تلاش کنید تعداد افراد بازدید کننده از وب سایت شما در زمانی کم زیاد نشود چون این امر بسیار غیر طبیعی به نظر خواهد رسید بنابراین این حرکت را به مرور زمان و آرام آرام انجام بدهید تا موفقیت بیشتری کسب نمایید .
یکی از راه های موفقیت در زمینه شبکه اجتماعی و بازاریابی اینترنتی این است به فعالیت های مخاطبان خود اهمیت بدهید و کار های آنها را دنبال نمایید تا آنان متوجه شوند که شما برایشان اهمیت قائل هستید و برایشان وقت می گذارید .
اهمیت و توجه تان را به مسئله ی بازاریابی فقط با ایمیل به صورت پیش فرض نشان ندهید ، سعی کنید برای آن ها پیام شخصی بفرستید و یا به پروفایل آنها چند وقت یک بار سر بزنید تا با این کار نظرشان را جلب نمایید .
باید مرتبا پیگیر کارهای مشتریان خود باشید و با آن ها در ارتباط باشید تا مشتریان هم متقابلا با شما در تماس بوده و به شما اهمیت بدهند و اگر براییشان در خواست دوستی فرستادید درخواست شما را با میل بپذیرند و همواره خود را موفق بدانید تا هر روز شبکه ی اجتماعی شما رشد و گسترش پیدا کند .
اگر تمایل دارید در بازاریابی اینترنتی و افزایش فروش و بازاریابی شبکه های اجتماعی کسب موفقیت نمایید کار های رقیبان و همکاران خود را دنبال کنید تا از فعالیت های آنان مطلع شوید و از آن در جهت موفقیت خود تلاش کنید .